به دعوت کانون دموکراسی و توسعه آذربایجان (اوجاق)، روز یکشنبه مورخ 2 فوریه 2025 برابر با 14 بهمن ماه 1403 نشست مجازی با حضور نمایندگان همبستگی جمهوریخواهان ایران (هجا) و اعضای شورای مرکزی اوجاق برگزار شد.
در این نشست دو جانبه که با هدف تبادل نظر درباره چالشهای گذار از جمهوری اسلامی و راهکارهای ایجاد همبستگی و همگرایی نیروهای مخالف جمهوری اسلامی برگزار شد، خانم فلورا شفیقی و آقایان دکتر علی افشاری و هادی آقازری از همبستگی اتحاد جمهوری خواهان ایران و همچنین آقای مهندس دومان رادمهر ـ دبیر و سخنگوی اجاق ـ و خانم ها آیدا امین زاده و اومای رادمهر و آقایان آیاز عبادی، مهندس میلاد طالبی و وکیل امیر مهدیپور ـ از اعضای شورای مرکزی اجاق ـ حضور داشتند و دیدگاههای خود را در خصوص مسائل مطرحشده ارائه کردند.
موضوع اصلی گفتگو که توسط نمایندگان اوجاق در ابتدای جلسه عنوان شد، ضرورت ایجاد امید به فردایی بهتر در افکار عمومی ایرانیان به منظور جلب مشارکت آنها برای عبور از جمهوری اسلامی به دمکراسی بود. اعضای اوجاق، با اشاره به عدم همراهی آذربایجان با اعتراضات مرکز، علت اصلی را عدم اعتماد به اپوزیسیون برای عملی شدن مطالبات ترکها عنوان کردند و برای اعتمادسازی اصول مشخصی از جمله اقرار و محکومیت سیاست یکسانسازی در ایران، توافق بر راهحلها و اصول ساختاری برای آینده ایران با مشارکت نمایندگان سیاسی جنبش آذربایجان را برشمردند.
نمایندگان همبستگی جمهوری خواهان ایران نیز ضمن اشاره به همراهی نسبی آذربایجان در خیزش سراسری زن، زندگی، آزادی در مقایسه با جنبش سبز و اعتراضات سال های 1396 و 1398 تصریح کردند که هجا در اسناد و بیانیههای خود بر لزوم تمرکززدایی از ساختار قدرت در ایران تاکید کرده است.
نمایندگان اوجاق، با اشاره به شعارهای توهین آمیز هواداران تیم فوتبال پرسپولیس علیه ترکهای ایران در حاشیه دیدار هفته گذشته پرسپولیس و تراکتور، هشدار دادند؛ عدم محکومیت چنین رفتارهایی بر بی اعتمادی مردم آذربایجان بیش از پیش دامن خواهد زد. در حالی که انتظار میرود سازمانها و گروههای دموکرات به منظور تقویت اتحاد و همبستگی گروههای اتنیکی متعدد و متنوع ایرانی در چنین حوادثی سکوت نکرده و موضع خود را در محکومیت آن رفتارها اعلان کنند.
در ادامه، نمایندگان همبستگی جمهوریخواهان ایران با تاکید بر دو طرفه بودن مشکل از جهات مختلف و از جمله اتفاقات ناگواری که در حاشیه بازی پرسپولیس و تراکتور رخ داد، بر لزوم تقویت تحزب گرایی در بین مردم و احترام به تنوع فرهنگی و هویتی در ایران تأکید کرده و به ضرورت ایجاد یک اپوزیسیون منسجم و پرهیز از سیاستهای تمرکزگرایانه گذشته اشاره داشتند.
از سایر محورهای گفتگو میتوان به بررسی چالشهای گذار از جمهوری اسلامی، نقد و بررسی عملکرد اپوزیسیون، نقش فعالان اقتصادی و بازار سنتی آذربایجان و آذربایجانیها در گذار از جمهوری اسلامی، نقش آذربایجان و سایر اتنیک های پیرامونی در انتخابات ریاست جمهوری اخیر و همکاری بین نیروهای دموکراسیخواه اشاره کرد.
در پایان این نشست، طرفین این گفتگو را مفید و سازنده ارزیابی کرده و بر لزوم ادامه گفتگوها بر روی اقدامات عملی در ماه های پیش رو تأکید کردند.